19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / EL- MUSAVVİR

EL- MUSAVVİR

ANLAMI: Yokluktan vücuda çıkarttığı her mahlûku, sonsuz hikmeti ile muhtelif sıfatlar ve şekillerde yaratan ve onu en uygun ve en güzel şekilde biçimlendiren. Her varlığa ayrı bir şekil ve özellik vererek onu diğer mahlûklardan hatta kendi cinsi içinde ayıran ve hakîmane terbiye ile rububiyetine mazhar eden manasına gelmektedir…..

BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

En temel bağlamda, EL MUSAVVİR olan Rabbimizin tasvir ettiği, kimseye benzemez sıfat, suret ve özellikler ile yekdiğerlerimizden temyiz ile tefrik ettiği, hassas mizanlar, ölçülerle tertip ettiği bir mahlûku olmak şerefidir. Bununla beraber EL MUSAVVİR ismine mazhariyetin manevi boyutundaki tecellisi ise; akla gelen fikirlerin ve kalbe doğan manaların anlaşılması, alakadar olunan muhteviyatın mahiyetlerinin tasavvuru niteliklerinin kavranması şekliyle insanda tezahür eder.

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;

Allah CC Musavvir ismi ile yarattığı mahlûkata uygun suretleri ve sıfatlar vermiş ve onu tüm mahlûkatı içinde bu özelliği ile farklı kılmış ve ebna-yı cinsinden tefrik ederek kendi şahsına münhasır bir kimlikle teçhiz etmiştir. Bu tecellinin verilen sıfatlar ve sima-i manevi olarak tefekkür edilmesi kolay bir şey olmadığından, zahirdeki bürhanlardan elde edilen marifet ile görmek, görünmek ve bilinmek isteyen bu Kudret ve Sanat sahibinin marziyatına mukabele etmek, onu enfüsi ve afaki eserleri ve delilleri ile aramak, bulmaya çalışmak bu ismin hakikati ile bir münasebet içine girmek anlamına gelir.

Bu ismin hakikati yaratılan mahlûkat üzerinde cilvesi görünen EL-MUSAVVİR isminin tecellilerini tefekkür edebilmektir.

…İşte, Sâni-i Zülcelâl, bütün masnuatını öyle bir tarzda yapmış ki, ekserisi, hususan zîhayat kısmı, çok esmâ-i İlâhiyeyi okutturur.…..Sözler

“O Allah ki, Hâlık’tır, Bâri’dir, Musavvir’dir. En güzel isimler O’nundur.” (Haşr, 59/24)

"Zira gökleri ve yeri hak ile yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş ancak O'nadır." (Tegâbün sûresi (64), 3)

"O Allah ki seni yarattı, seni düzgün yapılı kılıp ölçülü bir biçim verdi. Seni dilediği her hangi bir şekilde parçalardan oluşturdu." İnfitâr sûresi (82), 7, 8

"Sizi, rahimlerde dilediği gibi şekillendiren O'dur. Kendisinden başka ilâh olmayan, şan, şeref ve hikmet sahibi olan O'dur." Âl-i İmrân sûresi (3), 6

"Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter." Kıyâmet sûresi (75), 4

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Görünen eşya, hissedilen maneviyat ve çeşitli ruh halleri gibi, maddi ve manevi şeyleri Allah’ı CC tanımak adına tefekkür edip mahiyet ve hakikatlerine nüfuz ederek.. O’nun Zati rıza ve hoşnutluğuna ulaşmaya çalışmak, EL-MUSAVVİR isminin hem tecelli hem de marziyatından hissemizin olduğuna bir delildir. Ve bu isimle bağımız noktasında ifade edilen, anlayış, kavrayış ve tasavvur istidadımız tezahür eder.

Yine bununla birlikte Allah’a iman, marifet, muhabbet ve itaat ile Sünnet-i Seniyeye ittiba etmenin alametleri olarak, özel bir hususiyet ile Müminleri diğer insanlardan ayıran, suret sıfat gibi hasiyetler kendini manen gösterir. Ve bu istikametli ve de şefkatli ruh hallerinin, himmet ve gayret olarak diğer din kardeşlerinin İslam ahlâkı ile ahlâklanması ve manen ayrıcalıklı bir konuma gelmeleri noktasında kendisini hizmet olarak göstermesi ulvi bir gayedir.

.