19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / EL-MÜHEYMİN

EL-MÜHEYMİN

ANLAMI : Yarattığı mahlûkatını görüp gözetip koruyan, korkulardan emin kılan, her şeye şahit olan, muhafaza eden, İbadetlerin sevabını eksiksiz veren anlamına gelmektedir.  “ O, ...Selâm’dır, Mü’min’dir, Müheymin’dir.” (Haşr,59/ 23)


BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

Müheymin ismi iman etmiş bir mü’min için mutluluk kaynağıdır.Kendisinin üzerinde bir koruyucu olduğuna bilmek,onun nazarı altında bulunduğunu hissetmenin verdiği hakiki güven ve emniyet büyük bir ihsandır.Bununla birlikte insanın yaptığı ibadetler, iyi şeyler gibi uhrevi sermayesinin Allah’ın gözetimi altında muhafaza edildiği hakikati ,ayrıca bir huzur verici sevindirici bir durumdur.

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR:f

Bu isim, sadece Allah CC ’nün zatı için kullanılan isimlerdendir. El-Müheymin esması;

Eş-Şehîd, (hiçbir şey kendisine gizli kalmayan  her şeye şâhit olan, mekândan münezzeh aczden Müberra  her zaman ve her yerde hazır ve nazır olan, ahirette bu şahitliğinin tezahürü ile herkesin amelini ..halini bildirecek ) olan,

Er-Rakîb  (Gözetleyip kontrol eden Bakıp gözeten ve kendisinden hiçbir şey gizlenemeyen )

ve el-Hafîz (koruyup gözeten, kendisinden hiçbir şey gizli kalmayan, kullarının yaptığı işleri bütün tafsilatıyla bilen; kullarının niyetlerini ve gönüllerinden geçenleri bilen, Kendisine gâip ve gizli olan hiç bir şey bulunmayan, hadisatı eksiksiz kaydedip hesaba çekmek üzere muhafaza eden, muti kullarını helâk ve şer yerlerinden muhafaza eden, kudretiyle, her şeyi dengede tutan)……isimleriyle eş anlamlı olup, kulların, devamlı olarak ilâhi gözetim altında bulunduklarını ifade eder. El-Müheymin ismi bu yönüyle Mü'min kullara, muhabbet, emniyet, sürur veren bir mahiyettedir

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Öncelikle İnsan; Müheymin isminin şahitliğe şehadet etmekle, kâinatta var edilen eserler ve icraatları görerek, gözeterek, hukuklarını muhafaza ederek, düşünerek tefekkür-ü imani mükemmelliğine ulaşır. Ve İnsan bu şuhud ile Allah’ın ulûhiyet ve rububiyet tecellilerine şahit olmalıdır.

Ameli açıdan ise, kul bu ismin tecellisi altında olduğunu bilmekle dikkatli ve kontrollü bir hâl alır. Kötü ve fena şeylerden uzak durarak, güzel şeyleri yapmak noktasında bir şevk ve gayret duygusuna ulaşır.

Özetle; Fiillerin Allah’ın emirlerine göre tanzim edilmesi, sırat-ı müstakim yolculuğunda ki istikametin  korunması, malayani şeylerin terk edilmesi ile hakikatlerle bilinçli bir şekilde meşgul olunması, İslam kardeşliği şefkati ile Ümmet-i Muhammed’in A.S.M ..hal ve hareketlerinin Allah’ın emrine, rızasına münasip şekilde olmasına hizmet etmektir diyebiliriz.

"...Senin Rabbin, her şeyin üzerinde gözetici-koruyucudur." (Sebe,21)

"...En hayırlı koruyucu Allah'tır ve O, merhamet edenlerin en merhametlisidir." Yûsuf sûresi (12)


.