19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / EL-HAFÎZ

EL-HAFÎZ

ANLAMI: Mevcudatı, zevalden hıfzeden, tüm fiil ve amelleri hesaba çekmek için muhafaza eden, kendinden gizli hiçbir şey bulunmayan, kullarını ve mahlûkatını genel olarak, dostlarını ise özel olarak koruyup gözeten anlamına gelmektedir.

Yûsuf sûresi (12), 64: "...En hayırlı koruyucu Allah'tır ve O, merhamet edenlerin en merhametlisidir."

BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

Özet olarak bu isimle kulların irtibat noktasında yukarıda ismin anlamı içinde söz edildiği gibi, bir genel husus birde özel husus olarak bağlantımız vardır. Genel husus noktasında Rabbimizin koymuş olduğu tüm mahlûkat ve mevcudata ait hayat kanunları, nebatat hayvanat tümüyle yaşam şartlarının muhafazası gibi durumlar genel irtibatımızı ifade eder. Ancak asl olan bu genel hıfzın içinde hususi korunmaya mazhar olmaktır. Bu ise ancak ona Halil ve yakın olabilmekle mümkündür. Yani dünyevi ve uhrevi zarar ziyandan korunma noktasındaki bir mazhariyet tartışmasız en büyük nimetlerdendir.

“Allah (c.c) sevdiklerini dünyadan, siz hastalarınızı sudan nasıl korursanız öylece korur.” (Hz. Muhammed A.S.M)

“Sen Allah’ı (c.c) koru ki o da seni korusun, Allah’ı (c.c) koru ki onu yanında bulasın” (Hz. Muhammed A.S.M) Yani onu imanında tut, emirlerini uygula, hukukunu gözet, rızasını esas alarak ona yaklaş, dostluğunu kazan, sendeki varlığını aziz bir münasebetle sürdür, hususi imdat ve inayetine mazhar ol…

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;

Allah CC Hafîz isminin tecellisi ile tüm yarattıklarının evvel, ahir, zahir, batın her şeylerine hâkimdir. Her bir varlığa hayatını idame edecek, donanım ihsan etmiş, onlara hıfzı hayat noktasında en uygun şekilde lazım olan maddi manevi, dünyevi uhrevi teçhizatlarını vermiştir. Nebatattan hayvanata, hayvanattan insanlara her ne yarattıysa onların hayatlarına ve hayatlarının neticesinde lazım olan her şeyin şartlarını da yaratmış ve döngüsel anlamda, nutfeden tohuma, özellikten niteliğe, uygunluktan ayrıcalıklık durumuna ne varsa tüm plan ve uygulama gözetilmektedir. Ve Allah CC bunu her şeyi ile göstermektedir. Risale-i Nur Külliyatı/Sözler Kitabında /Onuncu Söz: YEDİNCİ HAKİKAT/Bâb-ı Hıfz ve Hafîziyet olup ism-i Hafîz ve Rakîbin cilvesidir… Diye olan ders bu hakikati muazzam şekilde izah etmektedir. Okunması tavsiye edilir… Yine Risale-i Nur’un İsmi kayyum gibi muhtelif derslerinde bu hakikat hem hikmet, hem hâkimiyet, hem rububiyet, hem ulûhiyet, hem kerem, hem inayet hem de merhamet gibi birçok hususta ele alınmıştır…

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Öncelikte insan kendine emanet olarak verilen azalarını, zahiri, bâtıni hasselerini yanlış kullanmaktan korumalı, emanete sahip bir halife-i arz olmalıdır. Maddi ve manevi kazanımlarını, dini olan bir hassasiyet ve imani olan özenle ve azami titizlikle muhafaza etmelidir. Amel-i Salih, takva ve şükür ehli olmalıdır. Ve bu titizliğini maddi manevi hukuku ibadı gözeterek çevresine de göstermelidir.

Bununla birlikte bu ismin tecellisinden en büyük istifade ve hisse şudur ki; Allah’ın dostluğunu kazanarak has kullarına ihsan ettiği şümullü hıfz ve inayetin içine dâhil olabilmektir.

“Ey insan! Mâdem rahmet böyle kuvvetli ve câzibedar ve sevimli ve mededkâr bir hakikat-i mahbubedir;  Bismillâhirrahmânirrahîm.. de, o hakikate yapış ve vahşet-i mutlakadan ve hadsiz ihtiyacâtın elemlerinden kurtul. Ve o Sultan-ı Ezel ve Ebedin tahtına yanaş ve o rahmetin şefkatiyle ve şuââtıyla o Sultana muhatap ve halîl ve dost ol.”...Lem'alar

……………

Allah'ım! bizi azap ateşinden ve cehennemden kurtar.

Allah'ım! bizi her çeşit ateşten halâs eyle.!

Allah'ım! bizi dînî ve dünyevi fitnelerden muhafaza eyle!

Allah'ım! bizi âhir zaman fitnesinden koru!

Allah'ım! bizi Mesih-ı Deccâl ve Süfyan fitnesinden kurtar.

Allah'ım! bizi dalaletlerden, Bid'atlardan ve belâlardan halas eyle.

Allah'ım! bizi kötülüklere iten Nefs-i Emmarenin şerrinden muhafaza eyle.

Allah'ım! bizi firavunlaşmış Nefs-i Emmarelerin şerlerinden koru.

Allah'ım! bizi şerli kadınların şerrinden kurtar.

Allah'ım!' bizi belâlı kadınların belâsından halâs eyle.

Allah'ım! bizi fitnekâr kadınların fitnesinden muhafaza eyle.

Allah'ım! bizi kabir azabından kurtar.

Allah'ım! bizi kıyamet gününün azabından halas eyle.

Allah'ım! bizi cehennem azabından muhafaza eyle.

Allah'ım! bizi kahrının azabından koru.

Allah'ım! bizi kahrının ateşinden koru.

Allah'ım! bizi kabir azabı ve ateşlerden kurtar.

Allah'ım! bizi riyadan, yalancı şöhretten, kendimizi beğenmekten, övünmekten muhafaza eyle.

Allah'ım! bizi inkarcıların tecâvüzünden koru.

Allah'ım! bizi münafıkların şerrinden koru.

Allah'ım! bizi fasıkların fitnesinden koru.

Allah'ım! bizi, anne-babamızı, Kur'ân ve iman hizmetinde çalışan sâdık Risale-i Nur Talebelerini. ihlâslı, imanlı dostlarımızı, akrabalarımızı ve ecdadımızı Cehennem ateşînden kurtar.

Affınla kabul buyur ey halas eden, kurtaran Mücîr! Fazlınla kabul buyur ey günahları bağışlayan Gaffâr! Allah'ım! bizleri Ebrar olan iyilerle Cennet'e idhal eyle. Allah'ım! bizi, Üstadımız Said Nursi'yi (Allah ondan razı olsun) ana - babamızı, sadık Risalei Nur Talebelerini, erkek ve kadın kardeşlerimizi akrabalarımızı, ecdadımızı, iman ve Kur'ân hizmetinde çalışan ihlâslı, imanlı dostlarımızı, Seçkin Peygamberinin şefaatî, Onun pak, âli ve hayırlı Sahabilerinin hürmetine, iyilerle beraber Cennet'e idhal eyle.

Gece ve gündüz devam ettikçe bu saydıklarımıza iyilik ve Selamet ihsan eyle. Âmin.. Hamd olsun Âlemlerin Rabbi olan Allah'a ki, hamd ancak kendisine mahsustur....Tesbiha'tan...


.