19.11.17

ESMÂÜ'L-HÜSNÂ NOTLARI / EL-BÂİS

EL-BÂİS

ANLAMI: Kıyametten sonra ölüleri, İmam-ı Gazali K.S tabiriyle; ikinci bir inşa için diriltecek olan, gafleti izale edip meyyit hükmündeki kalpleri diriltmek, ruhları uyandırmak için Peygamberler, Kitaplar, Mürşidler, Mücedditler gönderen, her kış mevsiminde ölen arzı yağmurlar göndererek ihya edip hayata döndüren anlamına gelmektedir.

 "Muhakkak Kıyamet gelecektir. Onda hiç şüphe yoktur. Muhakkak ki Allah bütün kabirlerde olan kimseleri tekrar diriltecektir." (Hacc sûresi (22/7)

Sonra Allah müjdeleyici ve uyarıcı olarak peygamberler gönderdi. Bakara 2/213

Ölümünden sonra Allah bunları nasıl diriltir acaba dedi. Bunun üzerine Allah onu öldürüp yüz sene bıraktı, sonra tekrar diriltti. (Bakara 2/259)

BU İSİM İLE GENEL ANLAMDAKİ BAĞIMIZ:

Bizi ölümümüzden sonra diriltecek olan Rabbimizin Bâis ismi ile ebedi bir münasebetimiz var malumdur. Ve Allah C.C buna muktedirdir…….Sizi yerden (topraktan) yarattık, yine (ölümünüzden sonra) ona döndüreceğiz. Hem de ondan sizi bir kere daha çıkaracağız….Taha/55

 Ancak belki en önemli dirilişimiz, sonsuz hayatımız ve onun rızası için kalben ve ruhen dirilişimizdir. Çünkü ancak bu ihya ile ebedi maksatlara ulaşılır. Bu nedenle bu inşa için imana ait her konuya hassasiyet ve dikkat göstermek, dinin değerlerine özenli olmak önemlidir. İbadet ve kulluk vazifelerinde amel-i salih ve takva dairesinde kalmaya azami gayret göstermek çok kıymetlidir.

“….Estağfirullah, sadhezâr estağfirullah! Biz ölmüştük, lehülhamd bize taze hayat bahşedildi….” Barla Lahikası Hâfız Sabri

BU İSMİN HAKİKATİNE DAİR;

Bu konuyu geniş ve sair münasebetleri ile rükn-ü imani noktası hassasiyetinde, hiçbir açık kapı bırakmayacak şekilde ,Kur’an’ın dörtte birini teşkil eden bir hakikati Onuncu ve Yirmidokuzuncu sözler çok şümullü olarak ders vermektedir. Okunması tavsiye edilir…

Evet Ölüleri diriltecek olan ancak Allah’tır……………….De ki: «Onları ilk defa yaratan diriltecek ve o her yaratmayı bilir.»…( Yasin/79)

….“İnsan der ki: Ben öldüğüm zaman mı tekrar diri olarak çıkarılacağım? İnsan hiç düşünmez mi ki, kendisi önceden hiçbir şey değilken biz yarattık onu.” (Meryem Sûresi, 19/66, 67)

….”Şimdi bak Allah'ın rahmetinin eserlerine! yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyor? Şüphe yok ki O, mutlaka ölüleri diriltir. O her şeye kâdirdir…(Rûm / 50)

Ölmüş kalpleri de ancak o diriltir. Ve ilhamlar vasıtasıyla imanlı kalbi canlı tutar. Rahmet ve merhametinin ve marziyatının tahakkuku için vesileler yaratır. Peygamberler ,kitaplar,mürşidler,mücedditler gönderir…."Şüphesiz ki, Allah her yüzyılın başında bu ümmete dinî işlerini yenileyecek bir müceddid gönderecektir……Hz.Muhammed A.S.M

BU ESMA-İ İLAHİYEDEN İYİ HUYLAR, ULVİ HİSLER, DOĞRU FİKİR VE GÜZEL DÜŞÜNCELER İLE YÜKSEK AHLÂK EDİNME;

Öncelikle Ahirete ve öldükten sonra dirilmeye kat-i iman etmek, bu ismin tecellisine olan yakinimizi ifade eder. Daha sonra hayır şer, dalalet hidayet, doğru yanlış ayrımını yapan ve bunu bize kalben ve ruhen ihya olmamamız noktasında talim eden tüm maddi ve manevi hayatımıza yön veren, peygamberlere ve kitaplara iman etmek ve saygı göstermek noktasında bir konumlanma da çok önemlidir… Sonuç olarak; Kalbimizin kötü isteklerden kurtulması ise en bariz bir diriliş kazanımını gösterir.

Daha sonra ise ihya-yı din ile kalplerin uyanışı, aklın tenviri gibi vazifeleri uygulamak, hayrı tavsiye etmek, kötülükten insanları uzaklaştırmaya çalışmak hizmetleri gelir.

Unutmamalı ki;aklı,kalbi ve ruhu cehalet hastalığı ile manevi ölüme yüz tutmuş olan insanların iman ve istikamet dairesine girmelerine çalışmak bu ismin,kuldan  tezahürü görünen kutlu bir mazhariyettir.

"Bir tek adam seninle hidayete gelse, sahra dolusu kırmızı koyun ve keçilerden daha hayırlıdır."..Hz Muhammed A.S.M

İşte, ey Risale-i nur şakirtleri ve Kur’ân’ın hizmetkârları! Sizler ve bizler öyle bir insan-ı kâmil ismine lâyık bir şahs-ı mânevînin âzâlarıyız. Ve hayat-ı ebediye içindeki saadet-i ebediyeyi netice veren bir fabrikanın çarkları hükmündeyiz. Ve sahil-i selâmet olan Dârüsselâma ümmet-i Muhammediyeyi (a.s.m.) çıkaran bir sefine-i Rabbâniyede çalışan hademeleriz… Yirmi Birinci Lem'a İhlas Risalesi

…………….Yâ Rabbi! Bunları kıyamete kadar Risale-i Nur kisvesinde hakaik-i imaniye ve esrar-ı Kur’aniye ile kemal-i ferah ve sevinçle meşgul eyle, âmin!...Bediüzzaman

Âmin Âmin Âmin…


.